
Teacher Pregnancy Leave, Parental Leave and Adoption Leave Application 
 
Personal Information (please print): 
 

Name Contract Status SAP # Prof. # 

Mailing Address 

Email Address Phone # 

School/Site Position 

 
Please provide the following information 
 

1. What is your expected due date?  

2. Do you wish to start your leave the day the baby is born? 
 
 (If you choose to start your leave the day the baby is born or the 

baby is born before your requested start date, Human Resources 
must be notified of the date of birth as soon as possible to reduce 
the chances of an overpayment.) 

  Yes  No 

If no, specify the start date. 
(The start date cannot be after 
the date of delivery) 

 

3. Are you requesting Pregnancy Leave (maximum 17 weeks)? 
 
 (Maximum 17 weeks pregnancy/parental allowance) 

  Yes  No 

Number of weeks leave   17 
Other 

OR Number of days leave  

OR Date of return to school  

4. Are you requesting Parental/Adoption Leave (maximum 61 
weeks)? 

 
 (Maximum 12 weeks parental allowance for the non-birth parent) 

  Yes  No 

Number of weeks leave   35   61 
Other 

OR Number of days leave  

OR Date of return to school  

5. For this leave will you be serving the EI waiting period?   Yes  No 

6. Is your partner employed as a teacher by any education entity in 
Nova Scotia? 

  Yes  No 

 
Signature Date  

 
PLEASE NOTE: 

• As per Article 27.08(i) of the TPA “Notwithstanding 27.06, if a probationary or permanent contract teacher requests parental leave at the time 
of request for pregnancy leave, and if the teacher is in receipt of a pregnancy or parental allowance during the summer, then the pregnancy 
and parental allowance beginning with the first non-teaching day in the summer shall be deferred to commence on the first day of the teaching 
period in the school year.  For greater certainty, a teacher cannot receive more than seventeen (17) weeks leave of absence for pregnancy 
and more than sixty-one (61) weeks parental leave for a maximum of seventy-eight (78) weeks.” 

• No teacher can receive more than a total of 17 weeks of combined pregnancy and parental allowance. 

• Parental allowance is based on the standard EI parental benefit even if the teacher elects the extended EI parental benefit. 

• Pregnancy leave can start at any time from a day eleven (11) weeks before the specified date of delivery to the day of actual delivery. 

• If you have answered no to question 5, Articles 27.06(i) and (ii) and 27.18(i) and (iii) do not apply. 

• Please advise your supervisor that you have submitted this request. 


