
NSTU Article 60 PD Fund Committee - FAQ 
 
Contact information 
 

Who do I contact if I have a question? 
The members of the PD Fund Committee (including the co-chairs) only see application forms and expense claim 
forms on the day of the meeting.  General inquiries may be submitted by e-mail at nstupdcomm@ssrce.ca. 
Inquiries of a time-sensitive nature should be directed to the co-chairs. 

SSRCE Professional Development Priorities 

 
What are the Regional Centre’s professional development priorities for this school year? 

The Regional Centre's priorities are: Literacy: Workshop Model – Teach, practice, share/reflect, learning targets, 
identify read (need) levels with intentional interventions; Numeracy: 3 part lesson, yearly plan, multiple ways of 
representing learning and Well-being: CRP, SEL, MTSS, safe & inclusive system. 

PD Course Grants 

 
What information is required from the university for PD (University or College) course grant claims? 
You must submit official documentation from the University/College that includes the start and end dates of the 
course (for deadline purposes), proof of successful completion of the course and an official receipt for the cost 
of tuition. This may be in the form of a letter from the institution, transcripts and/or receipt from student 
account. Documentation must include the course name/number in order to be accepted. 

Can I claim courses on my income tax? 
The NSTU/SSRCE PD Fund Committee is unable to provide information or advice regarding income tax law, 
policy or procedure. Please contact an income tax professional or Canada Revenue Agency with any questions 
you may have about your personal tax return. 

What is the process for getting confirmation of reimbursement for income tax? 
Teachers can track reimbursement on their bank statement as a result of direct deposits in March and 
November of each year.  Teachers are asked to request an official statement from the SSRCE Finance 
Department for tax purposes. 

Why are there two deadlines for PD Course Grants 
Claims received by the September deadline qualify for a 25% reimbursement of total claim expenses. An 
additional pro-rated reimbursement (if applicable) is calculated when all other claims have been received by the 
January deadline of the same school year. 

What is included in the pro-rated amount? 
Pro-rating is the calculation of the amount a teacher will be reimbursed for a portion of the total expenses from 
their claim based on the committee’s annual budget commitments. 

Can I get reimbursed for recertification? For example: Canoe Instructor, Outdoor First Aid or Non-Violent 
Crisis Intervention (NVCI) 
It is not the NSTU Article 60 Committee’s mandate to provide reimbursement for recertification. Applications 
will be considered based on current Conference Grants Within/Outside the Maritime Provinces guidelines. 

 

mailto:nstupdcomm@ssrce.ca


Applications 

 
How do I submit an application? 
Completed applications MUST be received by the posted application deadline. They can be submitted at 
Regional Office (in-person); emailed to nstupdcomm@ssrce.ca; faxed to 902-541-3049; or sent through inter-
office mail (not recommended as delivery times vary greatly). 

May I attend a conference PRIOR to receiving my approval letter? 
Unfortunately not. It is the Committee’s recommendation to always apply well in advance of the event’s date. 

I have been approved to attend a conference but for various reasons, I am no longer able to attend. I will let 
the Committee know that I will not be attending. Will I need to re-apply to attend the conference? 

Members who do not attend a previously approved leave or conference will need to inform the Committee that 
they will not be attending. If they are requesting to reschedule within the current school year, then the member 
will need to reach out to Committee Co-chairs to confirm that the newly proposed dates are feasible. If they are 
requesting to attend in a future school year, then members will need to re-apply for approval to attend on the 
later date. 

 
Claims and Receipts 
 

How do I submit a receipt when I paid online with a credit card? 
Receipts, stating the expensed item, the amount, and your name are required. If the online receipt does not 
state this information, then you may need to contact the organization to receive a personal official receipt. 

How do we claim lodging if I share a room? 
Either the costs can be split (receipt must show the names of each claimant) or the individual paying for the 
room may claim the cost of the room (up to the maximum claimable amount) 

What if someone else pays for my registration or flight? 
Name of claimant must be on all receipts submitted for reimbursement. 

What is the deadline for submitting my expense claim? 
For the NSTU Provincial Association Conference Day and PD Course Grants you must consult the deadline dates 
for claims in the guidelines posted on the SSRCE website. 
For conferences within and outside the Maritime provinces; conference grants for online learning; and teacher 
initiated PD, you must complete a current Expense Claim Form and submit it, with all original itemized receipts, 
to the PD Fund Committee within 60 days of the end of the conference. Expense claims are reviewed at the PD 
Fund Committee’s regular meetings and then submitted to the finance department. 

 
Eligibility 
 

For Active Teachers with the Board 
Applicants are to refer to the guidelines for each type of conference or grant in order to determine their 
eligibility.   Long-Term Substitutes (as per Article 32.03 of the TPA) may apply for October Conference Grants 
only, provided they have Long-Term Substitute status on October Provincial Conference Day. 

For Active Teachers on Leave with the Board 

Type of Leave Conference Grant PD (Courses) Grant Educational Leave 

Pregnancy Eligible Eligible Not Eligible 
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Parental/Adoption Eligible when 
receiving parental 
allowance 
Not Eligible when not 
receiving parental 
allowance 

Eligible when 
receiving parental 
allowance 
Not Eligible when not 
receiving parental 
allowance 

Not Eligible 

Deferred Salary Eligible Eligible Not Eligible 

Compassionate Care Leave Not Eligible Not Eligible Not Eligible 

Injury on Duty Eligible if pre-
approved by Director 
of Human Resources 
or designate. 

Eligible if pre-
approved by Director 
of Human Resources 
or designate. 

Not Eligible 

Unpaid Leave of Absence Not Eligible Not Eligible Not Eligible 

Educational Leave Eligible Not Eligible N/A 
 

I’m on secondment. Do I get reimbursement through Article 60? 
In regards to Seconded Employees: Professional Development is usually negotiated within the terms of the 
Secondment Contract. As part of the process of accepting a secondment, members are encouraged to explicitly 
discuss those Professional Development terms and conditions for while on leave from SSRCE. 

Do I qualify for a conference outside the Maritime provinces this year? 
Under this grant, a teacher is entitled to attend one conference outside the Maritime Provinces over the course 
of two school years. A school year covers the period from August 1– July 31, inclusive up to a maximum total 
claim of $2000.00 in that two year period. With the exception of travel to Newfoundland and Labrador, the 
committee suggests the prospective applicant contact SSRCE Human Resources to fully understand the 
context of any travel outside the Maritime provinces, as per Public Health requirements to quarantine/self-
isolate. 

 


