
Frequently Asked Questions  
 

Contact Information 
 

Who do I contact if I have a question? 
The members of the Article 60 committee (including the co-chairs) only see application forms 
and expense claim forms on the day of the meeting.  General inquiries may be submitted by email 
at nstupdcomm@ssrce.ca.  Inquiries of a time-sensitive nature should be directed to the co-chairs. 
 

SSRCE Priorities 
 

What are the Regional Centre’s professional development priorities for this school year? 
The Regional Centre's priorities are: Literacy: Workshop Model – Teach, practice, share/reflect, 
learning targets, identify read (need) levels with intentional interventions; Numeracy: 3 part 
lesson, yearly plan, multiple ways of representing learning and Well-being: CRP, SEL, MTSS, 
safe & inclusive system. 
 

PD Course Grants 
 

Can I claim courses on my income tax return? 
The Article 60 committee is unable to provide information or advice regarding income tax law, 
policy or procedure.  Please contact an income tax professional or Canada Revenue Agency with 
any questions you may have about your personal tax return. 
 
What is the process for getting confirmation of reimbursement for income tax?  
Teachers can track reimbursement on their bank statement as a result of direct deposits in March 
and November of each year. Teachers are asked to request an official statement from the SSRCE 
Finance Department for tax purposes.  
 
What might cause my expense claim for reimbursement to be delayed?   
If your expense claim is incomplete (ie. vendor number not included, approval letter missing, or 
expense claim not signed), your expense claim can not be processed by the committee to be 
forwarded to finance.  Only completed expense claims can be forwarded.  *Please note, the 
committee can only submit expense claims with the full package from Article 60 after the meeting 
has occurred. 
​  

Expense Claim 
 

How do I find my vendor number?   
You can find your vendor number by using the Employee Expense Claim found on the SSRCE 
website, under Staff - Forms and Documents by the Department - Finance - Employee Expense 
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Claim Form.  It is suggested that you record this number somewhere easily accessible for future 
reference. 
 
Can I get reimbursed for recertification? For example: Canoe Instructor, Outdoor First Aid 
or Non-Violent Crisis Intervention (NVCI) 
It is not the NSTU Article 60 Committee’s mandate to provide reimbursement for recertification. 
Applications will be considered based on current Conference Grants Within/Outside the Maritime 
Provinces guidelines. 
​  
What happens if I am missing a receipt or something needed for my expense claim can I still 
submit?   
Based on guidelines, you have 60 days after conference completion to submit your expense claim. 
Only submit an incomplete expense claim if you don’t receive all needed documentation (ie. a 
receipt or hotel bill) within 60 days of the conference completion, as required by the guidelines.  
Please note the NSTU-sanctioned Professional Association Conference and PSAANS Conference 
are exempt as they have their own Expense Claim Deadline date. 
 
How do I submit a receipt when I paid online with a credit card?  
Receipts, stating the expensed item, the amount, and your name are required. If the online receipt 
does not state this information, then you may need to contact the organization to receive a 
personal official receipt.  
 
How do we claim lodging if I share a room?  
Either the costs can be split (receipt must show the names of each claimant) or the individual 
paying for the room may claim the cost of the room (up to the maximum claimable amount)  
 
What if someone else pays for my registration or flight? The name of the claimant must be on 
all receipts submitted for reimbursement.  
 
What is the deadline for submitting my expense claim?  
For the NSTU Provincial Association Conference Day and PD Course Grants you must consult 
the deadline dates for claims in the guidelines posted on the SSRCE website. For conference 
grant; and teacher initiated PD, you must complete a current Expense Claim Form and submit it, 
with all original itemized receipts, to the Article 60 Committee within 60 days of the end of the 
conference. Expense claims are reviewed at the Article 60 Committee’s regular meetings and then 
submitted to the finance department. 
​  
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Applications 

 
How do I submit an application?  
Completed applications MUST be received by the posted application deadline. They can be 
submitted at the Regional Office (in-person), emailed to nstupdcomm@ssrce.ca, or sent through 
interoffice mail (although this is not recommended due to varying delivery times). 
 
May I attend a conference PRIOR to receiving my approval letter?  
Unfortunately not. It is the Committee’s recommendation to always apply well in advance of the 
event’s date. 
 
I have been approved to attend a conference but for various reasons, I am no longer able to 
attend. I will let the Committee know that I will not be attending. Will I need to re-apply to 
attend the conference?  
Members who do not attend a previously approved leave or conference will need to inform the 
Committee that they will not be attending. If they are requesting to reschedule within the current 
school year, then the member will need to reach out to Committee Co-chairs to confirm that the 
newly proposed dates are feasible. If they are requesting to attend in a future school year, then 
members will need to re-apply for approval to attend on the later date. 
 

Eligibility  
 

For Active Teachers with the Board  
Applicants are to refer to the guidelines for each type of conference or grant in order to determine 
their eligibility. Long-Term Substitutes (as per Article 32.03 of the TPA) may apply for October 
Conference Grants only, provided they have Long-Term Substitute status on October Provincial 
Conference Day. 
 
For Active Teachers on Leave with the Board 
 

Type of Leave Conference Grant PD (Courses) Grant Educational Leave 

Pregnancy  Eligible Eligible  Not Eligible  

Parental/Adoption Eligible when 
receiving parental 

allowance. Not 
Eligible when not 
receiving parental 

allowance 

Eligible when 
receiving parental 

allowance. Not 
Eligible when not 
receiving parental 

allowance 

Not Eligible 

Deferred Salary Eligible Eligible  Not Eligible  

Compassionate Care 
Leave 

Not Eligible Not Eligible Not Eligible 
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Injury on Duty Eligible if 
preapproved by 

Director of Human 
Resources or 

designate. 

Eligible if 
preapproved by 

Director of Human 
Resources or 

designate. 

Not Eligible 

Unpaid Leave of 
Absence 

Not Eligible Not Eligible Not Eligible 

Educational Leave Eligible Not Eligible N/A 

 
 
I’m on secondment. Do I get reimbursement through Article 60? 
In regards to Seconded Employees: Professional Development is usually negotiated within the 
terms of the Secondment Contract. As part of the process of accepting a secondment, members 
are encouraged to explicitly discuss those Professional Development terms and conditions for 
while on leave from SSRCE.  
 
How much money am I eligible for conference grants?  
Members have a rolling balance of $3500 for conference grants every two years. It is important 
that each member track their own conference expenditures and timelines.​   
 

Miscellaneous 
 

What is a sanctioned NSTU/PSAANS conference?  
An NSTU/PSAANS sanctioned conference is a conference led by a NSTU professional 
association or PSAANS.  
 
What do I do if the NSTU Professional Association Conference that I want to attend is more 
than one day?   
If your NSTU sanctioned conference is more than one day (Friday) then you must apply for 
pre-approval through the NSTU Conference Grant application process for the additional day and 
incurring expenses. 
 
What does ‘10 work days’ mean? 
Work days are any day that you would normally be required to report to work, whether a 
substitute is required or not.  
 
What happens if I am not sure if the PD I want to take is a course or a conference? 
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Apply for course consideration well in advance of the PD.  The committee will review the 
application, determine if it meets the criteria for the course, conference, or neither.  You will 
receive communication and then apply using the appropriate forms, guidelines, and deadlines. 
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